Så sänker du din elkostnad

Så sänker du din elkostnad

Elkostnaden för olika boenden varierar kraftigt. Bor man i ett gammalt hus uppe i norra Sverige så kan man ha en väldigt hög elkostnad medan om man bor i en nyare lägenhet så kan man komma undan väldigt billigt. Men oavsett vilket så finns det två sätt att minska sin elkostnad på. Och det ena är att se över sitt elavtal och på så vis få ett bättre pris. Det andra är såklart att minska sin elförbrukning.

Se över elavtalet

Se över elavtalet

Elavtal är en sådan sak som många glömmer bort helt och hållet. Jag vet till och med en hel del som aldrig har kollat på elavtal och sitter på de värsta avtalen man kan tänka sig, tillsvidarepris. Tillsvidarepris är det man får när man inte har något elavtal överhuvudtaget. Det har ingen bindningstid alls men däremot så betalar du ett väldigt högt pris.

et bli en hög med pengar som man sparar

I dagsläget så ligger tillsvidarepriset hos vattenfall strax över 30 öre mer per kwh. Så förbrukar man mycket el så kan det bli otroligt mycket dyrare att ha ett sådant här avtal. Dessutom så tillkommer årsavgift som man ofta kan förhandla bort om man tecknar ett annat avtal. Så även om man förbrukar mindre så kan det bli en hög med pengar som man sparar.

Men det här med vilket avtal som är bäst är nästan helt omöjligt att veta. Om priserna är på väg upp är långa bindningstider lite dyrare och är priserna på väg ner så är dem lite billigare jämfört med kortare avtal. Och rörligt följer helt enkelt priset både upp och ner. Bor man i lägenhet så spelar det förmodligen väldigt liten roll vilken typ av avtal man har.

Så även om man förbrukar mindre så kan det bli en hög med pengar som man sparar

Men är det så att man exempelvis bor i en gammal villa i norra Sverige som har direktverkande el för att värma huset som jag nämnde ovan så kan det dock ha stor påverkan. För då brukar man normalt sett ha en väldigt hög förbrukning på vintern och sedan en förhållandevis låg förbrukning på sommaren. Så att då binda avtalet så kan man få ner priset under vintern då man förbrukar mycket och betala lite mer för elen under sommaren då man förbrukar mindre.

Så vilket elavtal man bör ha beror till stor del på ens boendesituation men även lite om man vill ha det säkert och stabilt eller vågar chansa lite. Men en sak är säker och det är att tillsvidarepris är väldigt dåligt och bör se till att undvikas helt. Men vill man se över sitt elavtal så rekommenderar jag verkligen en jämförelsesajt då man snabbt får en överblick över vilka bolag som finns och vad de erbjuder.

Minska elförbrukningen

Minska elförbrukningen

Att se över sitt elavtal som jag skrivit om ovan är förmodligen det lättaste och mest effektiva sättet att minska sin elkostnad på. Det andra sättet är helt enkelt att förbrukar mindre el och på så vis då få betala mindre. Men ibland är det lättare sagt än gjort men det finns ändå ett par småsaker man kan göra för att faktiskt sänka sin elkostnad.

Om vi börjar med exemplet ovan med gammalt hus och att man har direktverkande el så är det första jag tycker man ska se över om det finns andra alternativ för uppvärmning då det är väldigt dyrt. Även om det kanske är en stor investering så är det värt det i längden. I övrigt så bör man se över saker som fönster och se om man har eller kan byta till treglasfönster då det minskar värmeförlusten en hel del.

Stänga av saker som tv eller dator

Något som däremot alla kan göra och som jag ändå ser förvånansvärt få göra är att stänga av saker som tv eller dator när dem inte används och att släcka i rum som man inte befinner sig i. Har man många elektronikprylar som är på ständigt så kan man spara en hel del på detta. Detta är nog det dem flesta kan göra för att faktiskt minska sin elförbrukning

Numera går saker som kyl och frys sönder efter ett par år och man köper därför nytt som förbrukar mindre energi. Men är det så att man sitter på en väldigt gammal kyl och frys eller frysbox som håller i all oändlighet så kan det vara vettigt att fundera på att byta ut den. Min farmor och farfar har en väldigt gammal frysbox som drar extrema mängder el med dagens mått mätt jämfört med en modernare frysbox. Så gamla vitvaror kan absolut vara en sak att se över om man fortfarande har sådana.

Så gamla vitvaror kan absolut vara en sak att se över om man fortfarande har sådana

Vill man verkligen sänka sin elförbrukning finns det dessutom ett par saker som man bör undvika. Och detta är handdukstorkar och golvvärme och liknande. Dessa drar förhållandevis mycket el och har man dem igång under mer eller mindre hela vintern så blir det en stor summa pengar som man får betala. Nu är detta dock något som är väldigt bekvämt så man får helt enkelt överväga om det är värt det eller inte.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *