6 sätt för smartare matköp

Att mat och hushållsvaror kan vara en rätt stor utgift är nog ingen hemlighet. Och jag kan tänka mig att det skulle vara betydligt värre om det nu var så att jag hade haft familj och barn som skriker efter saker som de skulle vilja ha. Nu är mina matkostnader inte så höga men jag tänkte ändå dela med mig lite av de saker jag gör för att se till att kostnaden varje månad håller sig på en rimlig nivå.

Inköpslista

1. Inköpslista

Att göra en inköpslista är för mig något av det viktigaste när det kommer till att hålla nere matkostnaden. Jag går igenom kylskåpet och frysen och kollar var jag har samt vad jag behöver. Jag gör upp en plan för vad jag har tänkt att äta de kommande dagarna. På så vis slipper jag gå i affären och fundera på vad jag vill äta och då lättare falla för sådant som bara är lätt och smidigt att tillaga.

Handla på lugnare tider

2. Handla på lugnare tider

Något jag brukar göra om jag kan är att gå till affären när det inte är allt för mycket folk. Då slipper jag känna mig stressad och kan i lugn och ro. Jag kan då ta mig tid att jämföra varor och välja det som är billigare. Känner jag mig stressad vill jag bara därifrån och plockar helt enkelt bara på mig det som står på listan.

Vara mätt och undvika impulsköp

3. Vara mätt och undvika impulsköp

Jag har redan nämnt en inköpslista vilket är väldigt bra. Men jag brukar även se till att inte gå till affären hungrig så att jag kan undvika att köpa saker som jag är sugen på för tillfället. Detta i samband med inköpslistan gör att jag kan hålla mig till att köpa det jag verkligen behöver.

Undvika att betala för varumärke

4. Undvika att betala för varumärke

Vi blir hela tiden påverkade av reklam och det blir lätt så att vi känner igen vissa varor och det kan till och med verka som att vissa produkter smakar bättre om de är av ett visst varumärke. Men väldigt ofta så går det alldeles utmärkt att välja något av de billigare varumärkena och på så vis spara pengar. Man får helt enkelt testa sig fram med de varor man brukar köpa om det är så att man hittar ett billigare alternativ som duger.

Kolla jämförelsepriser

5. Kolla jämförelsepriser

För mig hör det här väldigt mycket till att kunna handla i lugn och ro. Att kunna ta mig tid och jämföra priser så att jag inte betalar mer än nödvändigt tycker jag är viktigt. Framför allt när det kommer till kött. Ibland slänger man bara en snabb blick på priset och tror att man tar det billigaste. Men kollar man inte noga kan det vara så att man jämför styckpris med kilopris. Och är det mycket billigare att köpa i mängd så är även det något att ta hänsyn till.

Alltid kontrollera kvittot

6. Alltid kontrollera kvittot

Att alltid kontrollera kvittot är en självklarhet för mig. Ofta kan det vara så att de har råkat slå in dubbelt av någon vara. Eller att de har slagit in ”ekologiska” tomater istället för vanliga kvisttomater. Eller varför inte att rabatten som man har rätt till inte alls är dragen. Är det så att det bara handlar om ett par kronor så är det självklart så att jag struntar i att påpeka detta. Men det är inte allt för ovanligt att det handlar om betydligt större summor än så.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng