Blandade spartips

Semester hemmavid

Semester hemmavid

Att ha semester önskar vi säkert oss alla oavsett om vi behöver spara pengar eller inte. Många tänker ofta på exotiska länder så som Thailand, Spanien osv när de pratar om semester. Men faktum är att man inte behöver åka speciellt långt för att njuta av semestern. Att njuta av omgivningarna man har runt om kring sig kan vara tillräckligt avslappnande.

Varför inte packa bilen med liggunderlag, sovsäck, vandringskängor och god mat och bege sig ut i skogen över en helg. Hitta ett mysigt vindskydd att slå läger vid och njut av stillheten. Eller varför inte ta med sig tältet, badkläderna och kanoten och bege sig ut och paddla ett par dagar. Att semester i Sverige är många gånger underskattat. Sverige har massor att erbjuda.

Hyra ut

Hyra ut

Ett enkelt och socialt tips på hur man kan få lite extra pengar i kassan är att kanske hyra ut en del av sin bostad till någon som är i behov av ett rum eller liknande. Studenter på universitet och högskolor har alltid behov av någonstans att bo och bostadsmarknaden är inte jätteljus för dessa själar. Därför kan det vara bra att annonsera om att man har ett rum eller två ledigt i sitt hem för en glad student. På så sätt kan man få in en liten extra summa pengar dessutom får man lite extra sällskap.

Bo i kollektiv

Bo i kollektiv

Att bo i kollektiv kan göra att man sparar ett par tusenlappar varje månad lite beroende på hur kollektivet ser ut. Är man några vänner som vill bo tillsammans kan man hyra en stor lägenhet eller ett hus och dela på kostnaderna. Är man en familj som ändå vill bo i ett kollektiv finns det också möjlighet för det.

I de flesta städer finns det lägenhetskomplex som har en gemensam stor trädgård, gemensamma umgängesytor, gemensamt kök osv. Samtidigt har varje familj sin egen lägenhet. Här sparar man kanske inte fullt lika mycket pengar men det blir ändå lite av det eftersom man har mycket saker gemensamt. Och man kan faktiskt välja hur mycket gemensamt man vill ha med de andra. Ju mer saker man gör gemensamt desto mer sparar man.

Handla på Internet

Handla på Internet

Även fast man är i spartagen kan det uppstå behov av att köpa vissa mer eller mindre nödvändiga saker. För att ändå lyckas spara pengar kan det finnas stora fördelar med att köpa sina saker på Internet. Många gånger är det mycket billigare att köpa originalsaker på Internet än i en affär. Dessutom kan man köpa mer eller mindre begagnade saker. Använd dig av sidor som Blocket, Tradera osv för att göra fynd. Där kan du hitta allt i från tågresor, flygresor, kläder och elektronikprylar till spel, leksaker, möbler och husgeråd.

Bakluckeloppis

Bakluckeloppis

På en hel del ställen i landet anordnas det bakluckeloppis vissa dagar i veckan. Kolla i din egen stad för att se om det finns något liknande. Bakluckeloppis är precis som det låter . Man säljer sina loppisprylar från sin baklucka på bilen. Gå igenom alla lådor, förråd och garderober som finns i hemmet och se vad du kan samla ihop för saker som du ändå inte använder längre och som du inte tänker använda i framtiden heller. Packa allt i bilen och be om en plats på bakluckeloppisen och börja sälj dina saker. Det är ett enkelt sätt att få ihop lite extra pengar på något som ändå bara ligger och tar plats där hemma.

Loppis

Loppis

Hemma samlar vi ofta på oss en massa mer eller mindre nödvändiga saker. Om vi tittar efter i garderober och förråd hittar vi garanterat en hel del saker som vi inte har använt på flera år. Istället för att dessa saker bara ska ligga och ta plats kan man anordna en loppis i trädgården och försöka sälja av sina saker. Det är alltid en och annan hundralapp man kan få in på att sälja sina gamla saker som ändå bara ligger och tar plats.

Dela utrustning med grannen

Dela utrustning med grannen

Har du en bra relation till dina grannar på gatan kan det vara en god idé att föreslå att ni kanske delar vissa trädgårdsredskap som till exempel gräsklippare, motorsåg, häcksax osv. Det kan man spara mycket pengar på. Visserligen blir det kanske mer slitage då flera använder samma maskin, men i långa loppet blir det billigare om man är några som delar.

Spara på matkostnaden

Spara på matkostnaden

Ett lätt sätt att spara en mängd pengar i månaden är att planera matinköpen. Så blir det mindre inköp på den lite mer lokala och dyrare mataffären. Så se till att ha en handlingslista och försök planera matlistan efter vad som finns för erbjudande. Så titta i reklamen ni får i brevlådan från er lokala storhandel och se vad ni kan köpa in billigare än vanligt.

Gratissaker

Gratissaker

Finns personer som skänker bort saker som dom inte vill ha. Så kan alltid vara ett bra sätt att få ihop tex möbler eller annat som andra skänker bort. Givmild.se är en sådan sida där det är möjligt att skänka bort saker så kolla där om ni behöver någonting istället för att gå ut och köpa någonting begagnat.

Sluta röka

Sluta röka

Rökning kostar enorma pengar för samhället och även oss privatpersoner årligen. Om man röker ett cigarettpaket om dagen så kostar detta ca 40 kr * 365 över 13.000 kr om året för att röka. Och det skadar både miljön men även ens egna kropp. Så vill ni spara pengar så är detta ett bra sätt att spara in mycket pengar om året.

Betala räkningar i tid

Betala räkningar i tid

Viktigt att betala räkningar i tid. Har man inte pengar att kunna betala sina räkningar i tid så kan det bli en dyr upplevelse då det oftast läggs till förseningskostnader om man inte betalar sina räkningar i tid. Är man alldeles för sen så kan man få betalningsanmärkningar och då kan det bli extra dyrt och även kan det vara svår att få olika lån.

Så se till att betala räkningar i tid.

Gör en budget

Gör en budget

Ett bra tips för er som vill spara pengar är att skaffa er en budget. Då blir det lättare att vara med och planera och sätta upp mål. Vilket gör det lättare att undvika onödigt slösande på era resurser. Kanske kan ni se till att spara ihop pengar till något som ni verkligen vill ha.

Vi här hemma sätter upp en månadsbudget och därefter så planerar vi veckovis ihop en handlingslista där vi köper billigare matprodukter och annat när det är erbjudande. Vi köper även in större förpackningar av tex kött och sådant när det är erbjudande på det. Så fryser vi in.

Så planera era utgifter så blir det lättare att spara pengar.

Matlåda

Matlåda

Ett enkelt sätt för dom flesta att spara pengar är att inte äta ute så mycket. Utan se till att ni lagar lite extra mat och att ta med en matlåda till jobbet. På sätt kan man spara stora summor pengar varje månad. Och oftast så blir det även nyttigare och mer hälsosam mat om man väljer att äta sin egenhändigt tillagade mat.

Självklart är inte råvarorna gratis, men om medelpriset på en lunch ute är 70 kr och man kan göra sin egenhändiga lunch för under 40 kr så kan man tjäna på arbetsdagarna i månaden (20 dagar) så blir det 20 x 30 och det är åtminstone 600 kr man kan spara i månaden. Troligtvis kan även detta tips hjälpa till för dom som vill gå ner i vikt.

Köp begagnat

Köp begagnat

Köp begagnat istället för att köpa nytt om du tex ska köpa bord, stolar eller annat till lägenheten som är sådana saker som inte slits så snabbt.

Går även att köpa secondhand kläder. Finns fortfarande mycket fina kläder secondhand som går att köpa till en bråkdel av vad det kostar att köpa nya kläder.

Tänk smart

Tänk smart

Tänk på att varje dag du köper en godbit, som en chokladbit eller kanske något salt tilltugg så går det mellan 10-30 kr på det, multiplicera 10-30 kr x månadens dagar. Det blir lika med: mellan c:a 300 kr och 900 kr. Multiplicera det sen x ett år. Det blir då en ganska stor summa, mellan c:a 2600 kr och 9800 kr !

Var medveten om helheten i dina utgifter! Om du har starkt söt eller salt sug förbered dig innan du går hemifrån varje dag. Köp storförpackningar av sött eller salt på stormarknaderna som du sen fördelar dagsvis, eller varför inte baka själv inför veckan? Ett jättebra sätt att spara pengar på. För mig fungerar det utmärkt!

Hyra ut delar av bostaden

Hyra ut delar av bostaden

Detta kanske egentligen är ett tips på hur man tjänar pengar men det är fortfarande ett relevant tips tycker jag. Så hyr ut delar av bostaden. Har man ett rum extra i en studentstad så kan det vara rätt så lätt att hyra ut detta och tjäna/spara pengar på sin bostad.

Spara på Elen

Spara på Elen

Ett sätt att spara en stor summa pengar per år är att försöka spara in på uppvärmningen och även att stänga av strömmen helt och hållet till tex tv, data mm. Inte bara sätt dom i power off mode utan att stänga av dom framme på knappen.

Strömmen / Uppvärmningen hemma är egentligen att man ser till att ha 21 grader och att vill man ha det varmare så ser man till att ha lite varmare kläder på sig, så att man inte sätter upp värmen för att sen gå runt i T-shirts och så. Så stäng fönsterna, sätt ner värmen och klä på er och stäng av all onödig elektronisk utrustning.

Bilpool

Bilpool

I flera städer runtomkring i Sverige så finns det bilpooler. Detta är ett billigare sätt att faktiskt ha tillgång till bil utan att själv äga den eller behöva hyra en bil varje gång man ska ha bil. Självklart så måste man boka bilen och sådär men är man en vanlig bilist som oftast bara kör på helgerna eller kanske någon gång i veckan så är detta ett ekonomiskt sunt spartips. Så kolla runt och sök efter bilpool eller kanske starta en egen med dom andra som bor i ert hus. En bil är en dyr utgift men kan bli billigare om man är flera som delar på den.

Rätt däcktryck

Rätt däcktryck

Att ha rätt lufttryck på bildäcken kan vara guld värt. Vägverket har gjort en undersökning där det visar klart och tydligt att ha rätt lufttryck kan spara 1000-lappar varje år. Inte bara för att bilen drar mindre bensin men bilen förstör inte bildäcken på samma sätt som annars. Så se till att ha rätt lufttryck i era bildäck så kan ni spara pengar.

Klaga och få pengar

Klaga och få pengar

Inte det första man vill göra när man åker på semester är att klaga. Men oftast så är det saker och ting på hotellet, semestern som inte stämmer överens med vad som är beskrivet och det kanske tom inte tillhandahåller den nivå av standard som har förväntats. Är det så så ska man ta upp problemen direkt med personalen på plats och blir det inte bättre eller att dom ordnar till allting så ska man kunna kräva pengar tillbaka för både förlorad tid på semestern och även att man inte fått vad man betalt för.

Sista minuten

Sista minuten

Att åka sista minuten är inte helt fel, oftast om man tar och försöker åka under försäsongen eller lite efter högsäsongen så kan man få riktigt billiga sista minuten biljetter. Tom så går det även att pruta lite på priserna om man tar semestern dagen innan. Så se till att ha lite semesterdagar över och ta den resan som blir billigast. Ett sätt att tjäna 1000-lappar i bästa fall och i värsta fall så kanske man bara tjänar 100-lappar. Men fortfarande ett bra spartips tycker jag.

Rörlig ränta

Rörlig ränta

Om man tittar på ett par års framtid så är det många som tror att räntan kommer att gå upp. Men det är inte säkert att den kommer gå upp så pass mycket att det verkligen kommer att löna sig att binda sitt lån. Så man kan spara pengar i att ha en rörlig ränta, tyvärr blir det en högre risk men fortfarande ett sätt att spara pengar idag. På längre sikt kan det vara riskabelt men det får man själv bestämma sig för när man ska binda räntan. Tänk även här på att försök förhandla med låneinstitutet om räntan. Det kan lätt förhandlas ner, vilket innebär mer sparade pengar.

Spara pengar genom lån

 

Spara pengar genom lån

För dom som har kanske många och kanske även stora lån så är det ett bra sätt att spara pengar genom att försöka få alla smålån att försvinna och ersätta dessa med ett enda större lån. Så försök att slå ihop alla små lån på olika banker till en och samma bank. Oftast så brukar detta ge en bättre ränta och därmed en billigaste kostnad.

Äger man sin bostad så är det bästa att försöka lösa ut alla smålån och låna på sin bostad istället.

Samma sak när man ska ta ett lån så ska man gå runt till olika banker och försöka förhandla med dom. Detta gör att man lätt kan få ner räntan åtminstone 0.1-0.5 procent. Så se till att gå runt till olika banker innan man väljer vilken man ska välja för sina lån.

Tänk innan du köper

Tänk innan du köper

Självklart ska man kunna köpa det man vill ha. Men oftast så köper man någonting som man sedan kanske ångrar. Det blir ett så kallat impulsköp.

Så innan du gör ett inköp tänk på det ett par dagar, gärna en månad. Och om det är tex elektronik vänta med inköp om det är möjligt till dom vår, vinter, sommar rea som olika butiker brukar ha. Försök även pruta lite när du köper. Men framför allt när du ska köpa någonting så tänk efter ett par gånger extra, så slipper du ångra köpet och du kanske även kan få det billigare än vad du trodde.

Det sämsta man kan göra är impulsköp. Blir nästan aldrig vad man tänkt sig och oftast så ångrar man sig redan efter någon dag.

Rabattkoder

Rabattkoder

Finns flertal sidor på Internet som låter dig leta och hitta olika rabattkuponger eller koder som ni kan använda för att få mer rabatt vid tex inköp av olika saker. Så ska ni handla någonting online så tycker jag att man först ska se om det finns rabattkuponger som man kan använda sig av.

Försäkringar

Försäkringar

Finns flera sidor på nätet som kan göra det billigare för er att få en billigare försäkring. Tex insplanet är en sådan sida som helt enkelt kollar runt på olika försäkringsbolag för att hitta den billigaste bilförsäkringen. Vill man själv göra det så kan man oftast ringa ett par samtal så hittar du den billigaste försäkringen.

I mitt eget fall så bytte jag försäkringsbolag och fick ner försäkringspremien med över 3000 kr per år. Och då var det ändå en liten Honda Civic som jag körde runt med. Och det tog mig egentligen bara ett par minuter att ringa runt och sen skriva under lite papper så var det klart. Så ett bra sätt att spara en hel del pengar.

Jag kunde spara 3000 kr på ett år, då kan ni troligtvis också spara pengar genom att byta försäkringsbolag.

Spara ytterligare eller unna dig något extra

Spara ytterligare eller unna dig något extra

Gör upp en månadsbudget där även vad du tänkt att du ska spara är inkluderat. Ditt överskott för månaden dividerar du med antal veckor tills nästa löneutbetalning. Ta ut beloppet en gång per vecka så vet du vilket belopp du har att röra dig med tills nästa veckouttag av pengar. Lyckas du spara något av dessa pengar kan du spara ytterligare eller unna dig något extra.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng