Att det här är en sida om ekonomi är inget nytt och det vi alla vill som intresserar oss om privatekonomi är såklart att ta bättre hand om våra pengar och låta dem jobba istället för oss och på så vis få mer pengar över.
Och visst kan man göra allt för att bli bättre på att investera pengarna men det bästa sättet att få mer pengar över för de flesta av oss är att dra ner på utgifterna. Och det finns några tankar och fällor som kan få oss att spendera mer eller spendera pengar på saker vi egentligen inte behöver. Så jag tänkte i det här inlägget ta upp fyra tankar/tillfällen då det är lätt hänt att man gör av med pengar fastän man inte borde.
1. Reor
Reor kan vara ett otroligt lätt sätt att bli av med pengar. Det värsta är att man ofta får tankarna att man gör en väldigt bra deal. Men i slutändan är det ofta tvärt om. Ofta så kanske man blir sugen på att köpa något som man egentligen inte har ett så stort behov av bara för att det är på rea och att det är “så billigt”.
Att köpa något man egentligen inte har något behov av bara för att man kanske tycker det är fint eller häftigt är aldrig ett kap utan snarare tvärt om. Men även om det är så att man har behov av något och man nu ser att varan är på rea så innebär inte det att det är ett kap. Det har visat sig väldigt ofta att affärerna höjer priserna inför reor för att sedan sänka dem under rean. Men det kan fortfarande vara så att den är dyrare än i vanliga fall. Så var försiktig och tänk till en extra gång om det är så att du är sugen på att köpa något under rean.
2. Extra pengar, dags att unna sig
Vare sig det är så att man har fått tillbaka pengar vid skatteåterbäringen eller om man har vunnit lite pengar på en skraplott så är det lätt att få tankarna att man nu kan unna sig något extra. Det kan vara så att man kan åka iväg på en weekend eller att man kan köpa en ny tv för att man nu har pengar.
Visst har man pengar men behöver vi verkligen unna oss detta. Istället skulle vi kunna investera pengarna och låta dem arbeta åt oss vilket vi i längden tjänar på. Det är absolut viktigt att unna sig saker. Men låt det inte bero på plötsliga pengar utan planera in det i din budget och låt alla extra pengar gå till just sparande och investeringar.
3. Semestertider
Att hålla koll på pengarna och ekonomin när man håller på att knega och har sina rutiner ska inte vara allt för svårt. Men något som är lätt hänt är att man glömmer de tråkiga vardagstankarna när man går på semester. Det innebär att allt det där tråkiga med budget och så är lätt att glömma. Man blir lätt lat och det är ju närmare att gå till campingkiosken och köpa solskydd där än att gå lite längre till affären. Även om det är så att det är dubbelt så dyrt.
Det är även lätt hänt att man kanske går ut och tar sig en öl eller två. Och det är inga problem. Men man behöver inte göra det varje dag även om det är semester. Planera redan innan du går på semester hur du tänker spendera dina pengar så att du slipper ta dessa beslut när du väl är där. Då är det lätt hänt att man bara låter det bli bekvämt.
4. Minst lika bra som grannen
Vi har alla olika förutsättningar när det kommer till våran privatekonomi. Vissa av oss har dragit på oss studielån och vi tjänar olika mycket. Och det är väldigt viktigt att inse detta. För är det något som kan förstöra ens ekonomi så är det om man börjar jämföra sig med andra och måste ha minst lika fina saker som dem. Köper grannen en ny bil så ska jag minsann också göra det.
Glöm dessa tankar. Framför allt för att det kan vara så att dem har köpt alla dessa fina grejor på kredit. Lev ditt liv under dina förutsättningar och om du tar väl hand om pengarna så kan du mycket väl sluta med att du går förbi både grannar och vänner utan att du behöver låna dig till några pengar.