4 ovanor som kostar dig pengar

Det är nog ingen nyhet för någon att rökning kostar väldigt mycket pengar och kan vara en väldigt stor belastning på din ekonomi. Men det finns fler saker än rökning som kan vara dyrt och våra ovanor har en tendens att göra så att just vår privatekonomi blir lidande. Så är det så att man verkligen vill göra allt vad man kan så är det ett hett spartips att verkligen ta tag i sina ovanor.

Det är inte alltid så att man inser hur dyrt det verkligen är med vissa saker. Innan jag började intressera mig för privatekonomi så köpte jag det jag var sugen på. Jag levde helt enkelt efter hur mycket pengar det fanns på kontot. När jag sedan började med kassabok och faktiskt kunde se hur stora utgifterna blev när de var samlade så fick jag en mindre chock.

Jag gillar verkligen att fika och jag älskar godis

Jag gillar verkligen att fika och jag älskar godis. Men dessa två saker kunde på en månad utan problem uppgå till över 400 kronor. Ett par koppar kaffe och någon bakelse ute så blir det snabbt dyrt. Detta i samband med en eller två påsar plockgodis i veckan gjorde sitt på min ekonomi.

Så jag har gjort en liten lista med dem ovanor som jag tycker att man ska göra sig av med om man verkligen kan. Nu är ju dock ofta ovanor även ett beroende som inte alltid är så lätt att bli av med. Men lyckas du så kan du räkna med en bra förbättring av din ekonomi.

Rökning

1. Rökning

Rökning är såklart det första som kommer upp på min lista. Jag är själv inte rökare men har nära vänner som är och som utan problem kan röka ett paket cigaretter om dagen. De skulle vid ett pris på 55 kr/paket spara över 20 000 kronor om året. Utöver detta så lär man ju få en positiv hälsoeffekt på köpet. Jag är själv glad över att jag inte började röka som ung då jag förmodligen hade haft svårt att hitta viljan till att sluta.

Snus

2. Snus

Snus är något billigare för en dosa jämfört med vad ett paket cigaretter kostar. Sen så är det såklart som med rökare att det varierar kraftigt ifrån person till person hur mycket man snusar. Men de jag har i min umgängeskrets snusar ungefär 2-3 dosor i veckan. Om vi då säger att en dosa kostar 30 kronor vilket varierar kraftigt så skulle mina vänner kunna spara nästan 4000 kronor om året. Nu är detta ett val de har valt att göra och några av dem ångrar sig och andra tycker verkligen det är härligt. Oavsett vilket så är det ur ett ekonomiskt perspektiv en dålig ovana.

Godis

3. Godis

Godis är något som jag är helt fast vid. Jag gillar mer eller mindre allt bortsett ifrån lakrits. Men det är också som jag skrev ovan, något som har varit väldigt dyrt för mig. Jag åt någon godis bit flera gånger i veckan och sedan en större påse plockgodis nästan varje helg. Detta kunde utan problem gå upp emot 300 kronor i månaden. Alltså nästan lika dyrt som det är för mina vänner som snusar. Problemet för mig var att jag insåg inte hur dyrt det blev totalt blev när jag gick och köpte någon godisbit här och någon godisbit där. Sedan jag slutade att äta så mycket godis så har jag dels sparat en hel del pengar men även sluppit bli go och rund runt magen.

Köpa kaffe

4. Köpa kaffe

Att klara sig utan kaffe finns inte riktigt i min värld. Jag är inte en sådan person som trycker i sig kopp efter kopp men det blir gärna ett par om dagen när jag sitter på skolan. Och då jag inte jobbar så är ju såklart inte kaffet gratis utan det är bara att betala i kafeterian. Och detta är en utgift som snabbt blir stor. Jag betalade över 20 kronor om dagen för mitt kaffe. Alltså mer än jag gav för mitt godisberoende. För något som jag dessutom kunde göra betydligt billigare och godare hemma. En ordentlig termos kan vara ett av de bättre inköpen jag har gjort. Har man gratis kaffe på sin arbetsplats är dock detta inte ett problem.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng