5 Viktigaste förändringarna för en starkare budget

5 Viktigaste förändringarna för en starkare budget

Vi har väl alla sett lyxfällan, där görs ofta ganska stora förändringar i deltagarnas konsumtionsvanor. Oftast är deras ekonomi också mer illa ute än jag skulle önska min värsta fiende. Jag förutsätter att er ekonomi är aningen starkare än så. Då finns det små förändringar du enkelt kan göra i din budget för att se en stor skillnad i vad du får över i slutet på månaden.

Se över dina försäkringar

1. Se över dina försäkringar

Både täckning och kostnad kan skilja avsevärt beroende på ditt försäkringsbolag. Se också upp för att teckna dubbla försäkringar. Det är inte ovanligt att man tecknar en försäkring som täcker vad som redan ingår i tidigare försäkringsavtal. En annan vanlig fälla är att teckna reseförsäkring och avbeställningsskydd av resebolaget när du ska ut och resa. De allra flesta kontokort och kreditkort har inbakade avbeställningsskydd och reseförsäkringar. Det enda du behöver tänka på är att betala med kortet. Obs! Se till att läsa på om just ditt kort har dessa förmåner.

Slå ihop dina lån

2. Slå ihop dina lån

Att ha dina skulder fördelade på olika banker eller långivare kan vara kostsamt. Det kan till och med löna sig att se över dina lån även om de är från samma långivare. Har du skulder i form av avbetalningar på elektronik eller kanske julklapparna från i fjol, är det nästan alltid billigare för dig om du löser dina avbetalningar med hjälp av snabblån. Är du däremot typen som har för många snabblån är det förmodligen mer lönsamt att kombinera dessa till ett större blancolån eller liknande.

Dra ner på mathandlingen

3. Dra ner på mathandlingen

Alla matvarubutiker har veckoerbjudanden. Ta vara på dessa och fyll upp frysen de veckor det är billigare att köpa. Testa även också att dra ner budgeten med, säg 100 kr i veckan. Dessa pengar kommer sannolikt tas från onödiga köp, såsom skvallertidningar eller chips.

Se över dina telekom-abonnemang

4. Se över dina telekom-abonnemang

Du betalar förmodligen för mer än du använder. Har du bredband hemma och på jobbet eller universitetet finns ingen anledning att inte koppla upp dig till det wifi-internet där du befinner dig. Genom att göra detta behöver du inte längre lika mycket surf och kan därigenom spara massor på din mobilfaktura.

Kombinera

5. Kombinera

Låt säga att du budgeterar för ett restaurangbesök och ett biobesök i månaden. Om du istället gör dessa vid samma tillfälle sparar du lätt in på kring-kostnader. Om du är av den sundare typen kan du slå ihop dina gymkostnader med dina nöjeskostnader genom att börja gå på zumba pass eller hur du nu föredrar att ha roligt.

Slutsats

Slutsats

Gör du allt detta kommer din ekonomi se långt ljusare ut efter varje månads slut, och din ekonomi kommer att bli starkare och starkare ju längre tiden går. Se bara upp för att falla för butikernas avbetalningserbjudanden, de blir oftast dyrare än det först verkar.

Är du typen som inte kan låta bli att köpa den nya tv:n (som dessutom är på rea!), kan det i många fall faktiskt bli billigare att köpa med kreditkort. Då kan du ju även dra nytta av alla andra förmåner du kan få genom ditt kort.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *